A coachingban használt eszközök

 

„Filléres emlékeim oly drágák nekem
Ők tudják mennyit ér az életem.”

Emlékszel erre a dalra? Bródy énekelte…
Apró tárgyak, kacatok, kincsek, emlékek, mütyürök, amik véletlenül egymás mellé sodródtak egy kis zsákban –  ki tudja, hogy kerültek ide, miért tartottam meg őket? Milyen emléket őriznek, mi a történetük? Talán épp TE leszel az, akinek eszébe jut valami egyikről – másikról és talán épp ez a néhány apró tárgy könnyíti meg neked, hogy elmeséld a saját történeted, megfogalmazd, milyen életre vágysz.

Hogy is mondta a Kis Herceg barátja, a pilóta?

„A fölnőttek szeretik a számokat. Ha egy új barátunkról beszélünk nekik, sosem a lényeges dolgok felől kérdezősködnek. Sosem azt kérdezik: „Milyen a hangja?” „Mik a kedves játékai?” „Szokott-e lepkét gyűjteni?” Ehelyett azt tudakolják: „Hány éves?” „Hány testvére van?” „Hány kiló?” „Mennyi jövedelme van a papájának?” És csak ezek után vélik úgy, hogy ismerik.”

Biztos vagyok benne, hogy a fölnőttes dolgok neked is mennek. Miközben ezt olvasod, már sorolod is magadban, hány éves vagy, hány gyereked, diplomád, lóerőd, plusz kilód, ősz hajszálad, ostoba munkatársad, szabad perced van. És arra kíváncsi vagy, ki is vagy te valójában, a számokon túl?
Húzz egy kérdéskártyát, olvasd el a kérdést, és kezdjünk el beszélgetni a lényeges dolgokról, hogy megismerd önmagad.

 

Emlékszel, annak idején azzal biztattuk egymást (azzal áltattuk magunkat), hogy a teszt könnyebb, mint a „rendes” dolgozat? Hiszen a tesztben ott van előtted a megoldás, ha semmit nem tanultál, akkor is van esélyed eltalálni a jó választ. Naná, hogy tesztnél súgni is könnyebben tudtunk egymásnak, mint a kifejtős feladatoknál.
Azért jó, hogy kinőttünk a suliból, mert most nem számít, hogy tanultál-e, nincs jó válasz és rossz eredmény. Karikázz, ikszelj, skálázz, mérlegelj, keresd meg a kakukktojást vagy a rád leginkább jellemző állítást… És a végén ott lesz előtted az eredmény feketén fehéren. Mert tesztek tükröt tartanak eléd. Megmutatják hol tartasz most. Ha nem értesz egyet az eredménnyel, csak még jobb. Máris eggyel több okod van arra, hogy változtass.

 

Van, amikor nehéz megszólalni. Nincs erőd, bátorságod kimondani valamit? Annyi minden jut eszedbe hirtelen, hogy nem is tudod, hol kezdd? Vagy épp az ellenkezője, egyetlen ötleted sincs? Vagy nem tudod megfogalmazni? Hagyd, hogy a képek beszéljenek helyetted és segítsenek elmondani, amire most épp nem állsz készen. Ilyenkor a kép indítja el a mondanivalód, és idővel majd megérkeznek a szavak is hozzá.